Illemszabályok a lovardában

Horse enjoying the shower on a hot summer day

A lovarda egy olyan hely, ahol sokan szeretnek elidőzni, akár csak külső szemlélőként is. Nagy családok, kerékpárokkal, kutyával, labdával, nagy hanggal előszeretettel fordulnak elő szinte minden lovas létesítményben. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy egy ilyen hely alapvetően nem játszótér, és nem óvoda. A lovak közelében fokozott odafigyelés szükséges a balesetek elkerülésének érdekében.

Ha köszönsz és mosolyogsz, jól indul a beszélgetés

Találd meg a parkolót!

Bár csábító lehet a lovaspályák és az istálló közvetlen közeléig begurulni, mégis kissé tapintatlan megnyilvánulásnak minősül, még akkor is, ha sok időnek kell eltelnie, mire szóvá teszik. Nem is beszélve arról, hogy az autó sincs biztonságban egy elszabadult, vagy kevésbé jólnevelt lóval való találkozás esetén, melyekre egy lovas létesítmény berkeiben bármikor lehet precedens. Tudjuk, hogy minden okozott kárért a ló tulajdonosát terheli a felelősség, azonban arról hosszan lehetne beszélgetni, hogy ha ilyesmi egy lovarda területén belül, a parkolón kívül történik, azért ki a felelős. Hagyd az autót az arra kijelölt helyen.

Az élet rövid – köszönj hangosan!

Mindenkinek. Egy lovarda, egy közösség. Bár vannak benne iskolalovakon lovagoló gyerekek és bértartók, akik egymástól némileg különülnek, mégis közös bennünk a ló szeretete. Annál rosszabb nincs, amikor ráköszönsz egy gyerekre, vagy egy szülőre, és ő bambán bámul rád, ahelyett, hogy visszaköszönne… Nem baj, ha nem ismerjük egymást, attól még jól tud esni a tiszteletadás egymás felé.

Mindig viselj kobakot, ha lóra ülsz!

Öltözködés

Nyilván itt nincsenek már olyan merev szabályok, mint régen, de azért nem illik sem fürdőruhában, sem félmeztelenül, sem ujjatlan trikóban lóra ülni. Ha szeretnéd a hagyományokhoz tartani magadat, akkor a galléros blúz, póló, vagy ing kell fölülre, és ne feledkezz meg a lábszárvédőről ha lovaglócipőt hordasz, valamint a nadrágszíjról sem. Azt pedig már mondani sem kell, hogy lovat csak zárt cipőben közelíts meg

A lovasruházat nem csak elegáns, de praktikus is

Menekülő állat!

Előfordulnak banális okokra visszavezethető balesetek, melyeket végső soron az emberi tudatlanság idéz elő. Sokan nem tudják, hogy a ló menekülő csordaállat, ebből adódóan bármikor megijedhet, és ha az egyik megijed, lehet, hogy a többi is meg fog.

Legyél óvatos ezért a különböző ajtók csapkodásával, lovardába lépés előtt mindig kérj helyet! Gyermeked csörgő-zörgő rollerét, és kerékpárját lehetőleg ne a lovaspálya közvetlen közelében a macskakövön használja, az esernyőket óvatosan nyitogasd a lovak mellett, és ügyelj rá, hogy a különböző zsákok, zacskók is ijedelemre adhatnak okot. A történethez hozzátartozik a lovardán kívüli közlekedés is, hogy nem száguldasz el ezerrel a lovasok mellett, főleg akkor nem, ha karjukkal intve arra kérnek, hogy lassíts. Jó okuk van rá.

Késés

A legtöbb szülői elégedetlenség abból fakad, hogy sokan elkésnek a lovasoktatásról, ebből adódóan csúszna minden őket követő lovas edzésideje, ez pedig nyilván nem megvalósítható, ezért aki késik, az kevesebb időt tölt lóháton. A fociedzés is elkezdődik, ha ott vagy, ha nem. Ez ilyen egyszerű.

Ha késel, kevesebb időt tölthetsz lóháton...

Ne hagyd egyedül a kisgyerekeket!

A legtöbb mai gyerek nem nagyállatok közvetlen közelében szocializálódik, ahogy igaz ez a legtöbb mai szülőre is. Ez természetes dolog, azonban kérdezni nem szégyen, sőt!

Nem egyszer találkozni az istállóban felügyelet nélkül rohangáló gyerekek csoportjával, akik még a derekadig sem érnek, és éppen azt találgatják, vajon melyik lóhoz lehet bemenni, és melyiket etessék meg valamivel. Mielőtt hagynád, hogy a gyerkőcök feltalálják magukat a lovardában, nem árt tájékozódni, mit lehet, és mit nem a lovak közelében, de legjobb természetesen az, ha a pici gyerekek egyáltalán nem maradnak felügyelet nélkül a lovas létesítményben.

 

Csak óvatosan az ugrálással és a kiabálással...

Kutyák a lovardában

A legtöbb lovardában vannak kutyák, akik ott élnek, és sajátjukként tekintenek a területre. Éppen ezért idegen kutyát először illik pórázon tartani addig, míg meg nem bizonyosodtál arról, hogy az állatok nem jelentenek veszélyt egymásra. Figyelj rá, hogy a lovardát nem járt kutyák nem feltétlenül tudják, hogy a lovaspályára nem kéne berohanni. Erre őket is meg kell tanítani. Természetesen a kutyagumi összeszedése itt is ugyanúgy elvárt, mint az utcán, vagy egy parkban.

Szedd össze a trágyát

A bértartási szerződésben általában a ló napi háromszori etetése, egyszeri trágyázása, és karámozása, valamint a pályák használata foglaltatik benne. A ló mozgatása, extra igényeknek megfelelő vitaminokkal történő etetése nem a lovászok feladata. Az, hogy jófejek, és kérésedre megteszik, nem jelenti azt, hogy ezzel vissza kell élni. Pláne nem illik őket estébe nyúlóan telefonon, üzenetben zaklatni a takarók le-, és feltételével, egyéb szívességekkel kapcsolatban. Nekik is van életük. Nekik – is – lenne. Nyilván egy állatorvosi vészhelyzet más elbírálás alá esik, de egy ló bértartása alapvetően nem 24 órás ötcsillagos, all inclusive full service… Szóval mindenkinek kötelessége a lova által elpottyantott ajándékokat is a megfelelő helyre csoportosítani.

Ne etesd a bértartott lovakat!

Ma már az állatkertekben is csak külön erre a célra készült csemegével lehet etetni az állatokat, egyéni igényeiknek, és érzékenységüknek megfelelően. Lehet, hogy jó bulinak tűnik almát-répát-lócsemegét- kockacukrot meg még ki tudja, mit adni az istálló összes lovának, mégsem javaslom ezt a fajta kedveskedést. Ahány ló, annyiféle egyéni igény, és van olyan gazdi, aki kifejezetten nem szereti, ha a lovának minden második gyerek ad valamit. A lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, az állatorvosi kezelés minimum ötszámjegyű tétel, a kólika pedig a mai napig a vezető halálok. Ne etesd engedély nélkül más lovát.

Ne etesd mások lovait

Lámpák, ajtók, tisztaság

Egy szép lovarda akkor lesz sokáig szép, ha vigyázunk rá. Együtt. Nem csak a dolgozók, hanem mindenki. Szemetet a szemétbe, csikkeket a megfelelő helyre, a patamosót tisztán hagyd magad után, és ügyelj rá, hogy ne generálj felesleges költségeket, mert a fagyi előbb-utóbb a bértartás árának növekedésével fog visszanyalni.

A villanyokat kapcsold le, ha elhagyod a fedelest, mert ahhoz, hogy a lovadat az istállóban leszereld, leápold, elpakolj, nem kell. Egy ilyen csarnok kivilágítása óránként bizony három-négyezer forint. Ez az istállóra is vonatkozik. A lovak kedvelik a félhomályt, nincs szükségük díszkivilágításra.

Egy apró kis figyelmességgel ezek az amúgy hamar összeadódó költségek mind megspórolhatók. Az ajtókat pedig nem csak illik becsukni magad után, hanem több okból szükséges is. A biztonság mellett az sem elhanyagolható, hogy télen, kemény fagyok idején így véded az önitatók csőrendszerét a teljes elfagyástól. A fűtőszál a mai napig luxusszámba megy sajnos, így ha ez bekövetkezik, akkor vödörből kell itatni az összes lovat.

Csak ott kapcsold fel a villanyt, ahol valóban szükséged van rá

Dohányzás

Amellett, hogy ma már csak a kijelölt helyeken engedélyezett a dohányzás, és különös illetlenség lóháton rágyújtani, az istálló és környéke fokozottan tűzveszélyes terület. A dohányzás mint tudjuk, csoportos tevékenység, így sajnos a rossz példa ragadós, ezzel a veszély nő. Elég egy kis szellő, egy égő cigaretta közelében, és pillanatok alatt fel lehet gyújtani egy komplett létesítményt, hiszen a szalma, széna, fa, mind kiválóan és gyorsan égnek. Sok ilyen baleset volt már, és ilyenkor a legkiszolgáltatottabbak a fémrácsos bokszokba zárt lovak.

Nyitvatartási idő

Végül, de nem utolsó sorban: minden lovardának van nyitvatartási ideje, melyet illik betartani. Kilenc óra után mindenki szeretne nyugovóra térni, főleg azok, akik másnap hajnalban kelnek, hogy a lovadnak enni adjanak. Jó dolog meghívni a nagy családot hétvégén lovardát látogatni, de illik észrevenni, amikor a felelős személy szeretné bezárni a kaput.

2017.07.26. Vinnay Patrícia – Decathlon, Fouganza